Plantes i humans
Plantes i humans

Thymbra capitata (Lamiaceae)

Eivissenc: frígola vera, frígola de Sant Joan

Català: farigola de Sant Joan

Castellano: tomillo cabezudo, tomillo aceitunero, tomillo andaluz, tomillo carrasqueño, tomillo tinajero

Deutsch: Kopfthymian

English: headed thyme

Català

Aquesta espècie de frígola és molt abundant als romanals d'Eivissa i les altres Balears.

A les Pitiüses aquesta espècie té uns úsos tradicionals: Es produeix aigua de frígola bullint fulles i flors, aquesta "aigua" serveix contra el mal del ventre. El licor anomenat "frígola" s'obté d'aquesta espècie. La mel de frígola serveix per curar el refredat. I la infusió s'empra per curar dolors d'estòmac. Per a aquest últim ús tradicionalment es coll el dia de Sant Joan, fet a què es deu el seu nom català. Altres usos són els mateixos que els de la frígola comú que és menys freqüent a Eivissa, per exemple com a espècia i per a la digestió. Els pagesos la solen afegir al vi pagès per dar-hi un sabor més aromàtic. També és un ingredient del licor herbes eivissenques.

Castellano

Esta especie de tomillo es muy abundante en los romerales de Ibiza y las otras Baleares.

En las Pitiusas esta especie tiene unos usos tradicionales: Se produce aigua de frígola hirviendo ho­jas y flores, esta “agua” sirve contra el dolor de vientre. El licor llamado "frígola" se obtiene de esta especie. La miel de tomillo sirve para curar el res­frío. Y la infusión se emplea para curar dolores de estómago. Para este último uso tradicionalmente se recogía el día de San Juan, hecho al que se debe su nombre catalán. Otros usos son los mismos que los del tomillo limonero que es menos frecuente, por ejemplo como especia y para la digestión. Los payeses la suelen añadir al vino payés para darle un sabor más aromático. También es ingrediente en el licor hierbas ibicencas.

Deutsch

Diese Thymian-Art ist in den Rosmaringesellschaften von Ibiza und den übrigen Balearen sehr häu­fig.

Auf den Pityusen hat diese Art einige traditionelle Nutzungen: Man gewinnt Thymianwasser (kata­lanisch: aigua de frígola), indem man Blätter und Blüten abkocht, dieses „Wasser“ wird gegen Bauchschmerzen eingesetzt. Der Likör namens „frígola“ wird aus dieser Art gewonnen. Thymianhonig wird gegen Erkältungen genutzt. Und Tee ist gegen Magenschmerzen in Gebrauch. Zu diesem letzteren Zweck sammelt man die Pflanze traditionell am Johannistag, woher der katalanische Name kommt. Im Übrigen kann diese Art in gleicher Weise genutzt werden wie der seltenere Echte Thymian, zum Beispiel als Gewürz und für die Verdauung. Die Bauern fügen ihn gewöhnlich dem Bauernwein bei, um diesem einen würzigeren Geschmack zu verleihen. Auch ist er eine Zutat im Likör hierbas ibicencas.

Català: Principis d'estiu a Formentera.

Castellano: Principios de verano en Formentera.

Deutsch: Beginn des Sommers auf Formentera.

English: First summer days on Formentera.

English

This thyme species is rather frequent in the rosemary communities on Ibiza and the other Balearic Islands.

In the Pityuses this plant has some traditional uses. Leaves and flowers are boiled to achieve aigua de frígola, which serves against stomach aches. The liqueur called "frígola" is obtained from this species. Thyme honey is used to cure colds. And thyme tea is used against stomach aches. For this latter use it was traditionally collected on Saint John's day, from which habit it received its Catalan name. Other uses are the same as those of the less frequent common thyme, for example as a spice and for digestion. The peasants commonly add it to their wine to give it a more aromatic taste. Moreover it is an ingredient in the liqueur hierbas ibicencas.