Plantes i humans
Plantes i humans

Solanum tuberosum (Solanaceae)

Català: patata

Castellano: patata

Castellano canario y americano: papa

Français: patate, pomme de terre

Italiano: patata

Deutsch: Kartoffel

Alemannisch: Herdäpfel

English: potato

Català

La patata és originària dels Andes i s'ha convertit en un aliment bàsic també a Europa. Els tubercles són rics en midó que es diu fècula i es mengen cuits o fregits. La planta és verinosa, també el tubercle cruu conté quelcom de verí.

Als Andes hi existeixen altres espècies del gènere Solanum amb tubercles. La monocultura global d'una sola espècie favoreix la multiplicació de plagues. Per reduir aquelles seria recomanable fomentar l'agrobiodiversitat.

Castellano

La patata (o la papa) es originaria de los Andes y se ha convertido en un alimento básico también en Europa. Los tubérculos son ricos en almidón que se llama fécula y se comen cocidos o fritos. La planta es venenosa, también el tubérculo crudo lleva algo de veneno.

En los Andes existen otras especies del género Solanum con tubérculos. La monocultura global de una sola especie favorece la multiplicación de plagas. Para reducir éstas sería recomendable fomentar la agrobiodiversidad.

Deutsch

Die Kartoffel stammt aus den Anden und ist auch in Europa zu einem Grundnahrungsmittel geworden. Die Knollen sind reich an Stärke und werden gekocht oder gebraten gegessen. Die Pflanze ist giftig, und auch die rohen Knollen enthalten etwas Gift.

In den Anden gibt es noch andere Arten der Gattung Solanum mit Knollen. Die globale Monokultur einer einzigen Art begünstigt die Vermehrung von Schädlingen. Um diese zu reduzieren, ist zu empfehlen, die Agrobiodiversität zu fördern.

English

The potato is of Andean origin and has turned into a staple food also in Europe. The tubers are rich in starch and are eaten cooked or fried. The plant is poisonous and also the raw tuber contains some poison.

In the Andes there exist other species of the gender Solanum with tubers. The global monoculture of one single species favours the multiplication of pests. In order to reduce those, it is recommendable to support the agrobiodiversity.