Plantes i humans
Plantes i humans

Juniperus (Cupressaceae)

Eivissenc: ginebre; (J. oxycedrus) ginebre, càdec (gàlbul: ginebró)

Català: ginebre, (mallorquí / menorquí) ginebró; (J. oxycedrus) ginebre (gàlbul: ginebró), (mallorquí i menorquí) ginebró

Castellano: enebro; (J. oxycedrus) cada, enebro de la miera

Galego: xenebreiro, cimbro

Português:  (J. oxycedrus) cedro-de-Espanha

Français: genévrier; (J. oxycedrus) genévrier cade, oxycèdre

Italiano: ginepro; (J. oxycedrus) ginepro rosso, appeggi

LATINE: IVNIPERVS

Deutsch: Wacholder; (J. oxycedrus) Zedernwacholder, Stechwacholder

Nederlands: jeneverbes; (J. oxycedrus) stekelige jeneverbes

English: juniper; (J. oxycedrus) prickly juniper

Русский языкможжевельник; (J. oxycedrus) колючий можжевельник 

Esperanto: junipero

Euskara: ipuru

Juniperus oxycedrus

Català

A les Balears hi ha dues espècies d'aquest gènere: el ginebre o càdec i la savina. El ginebre comú (J. communis) de gairebé tot la resta d'Europa, que s'utlitza en xucrut per la digestió i de què s'elabora la ginebra, no existeix a les Balears, es pot emprar el càdec en el seu lloc.

Els gàlbuls dels ginebres, els ginebrons, tenen aspecte de fruits i comúnment es diuen "baies" bé que botànicament no és correcte. Els ginebrons del càdec (J. oxycedrus) (com d'algunes espècies d'altres parts d'Europa) es mengen com a espècia. Fomenten la digestió i augmenten l'apetit. I són un ingredient del licor herbes eivissenques. Cal usar-los amb prudència perquè en gran quantitat són verinosos, i no són aptes per a dones embarassades.

L'oli esencial del ginebre s'utilitza externament contra el reuma; ús per al qual a les Pitiüses tradicionalment es prenen les branques de les savines mascles.

A Eivissa les castanyoles tradicionals són produïdes de fusta de ginebre.

Juniperus oxycedrus

Castellano

En las Baleares hay dos especies de este género: la cada o enebro de la miera (Juniperus oxycedrus) y la sabina. El enebro común (J. communis), que se utiliza en chucrut para la digestión, y del que se elabora la ginebra, no existe en las Baleares, se puede usar el enebro de la miera en su lugar.

Los conos de los enebros tienen aspecto de frutos y comúnmente se llaman "bayas" aunque botánicamente no es correcto. Los conos del enebro de miera (como de algunas especies de otras partes de Europa) se comen como especia. Fomentan la digestión y aumentan el apetito. Y es un ingrediente del licor hierbas ibicencas. Hay que usarlos con prudencia ya que en gran cantidad son venenosos, y no son aptos para mujeres embarazadas.

El aceite esencial del enebro se utiliza externamente contra el reuma –uso para el que en las Pitiusas tradicionalmente se cogen las ramas de las sabinas machos.

En Ibiza las castañuelas tradicionales se producen de madera de enebro.

Deutsch

Auf den Balearen gibt es zwei Arten von Wacholder: den Zedernwacholder (J. oxycedrus) und den Phönizischen Wacholder, bekannt als sabina. Der Gemeine Wacholder (J. communis), der im Sauerkraut zur Verdauung verwendet wird und aus dem der Gin gebrannt wird, fehlt auf den Balearen, man kann an seiner Statt den Zedernwacholder nehmen.

Die Zapfen aller Wacholder sehen wie Früchte aus und sind weithin als "Beeren" bekannt, obgleich das botanisch nicht korrekt ist. Die Zapfen des Zedernwacholders (wie auch anderer Arten in anderen Teilen Europas) werden als Gewürz gegessen. Sie fördern die Verdauung und den Appetit. Und sie sind Zutat des Likörs hierbas ibicencas. Man muss sie mit Vorsicht verwenden, da sie in großer Menge giftig sind, und für Schwangere sind sie nicht geeignet.

Das ätherische Öl des Wacholders wird äußerlich gegen Rheuma angewendet – wozu auf den Pityusen traditionell die Zweige männlicher Phönizischer Wacholder genommen werden.

Auf Ibiza werden die traditionellen Kastagnetten aus Wacholderholz hergestellt.

English

On the Balearics there are two species of juniper: the prickly juniper (J. oxycedrus) and the Phoenician juniper, known as sabina. The common juniper (J. communis, in spite of its English names, it does not have prickles in the botanical sense of the word but needle-shaped leaves), which is used in sauerkraut to help the digestion and which is used to make gin, is absent here, the prickly juniper can be used in its place.

The cones of the junipers look very much like fruits and are widely known as "berries" although, botanically speaking, this is not correct. The cones of the prickly juniper (as well as of some other species in other parts of Europe) are eaten as a condiment. They support the digestion and serve as appetizers. And they are an ingredient of the liqueur hierbas ibicencas. They must be used with caution though because in bigger quantities they are toxic, moreover they are not suitable for women during pregnancy.

The essential oil of the juniper is used externally against rheumatism–for what purpose on the Pityuse Islands traditionally the twigs of male Phoenician junipers are used.

On Ibiza the traditional castanets are made from juniper wood.