Plantes i humans
Plantes i humans

Cistus mospeliensis (Cistaceae)

Eivissenc: estepa negra

Català: estepa negra, (també en mallorquí) estepa llimonenca

Castellano: jaguarzo negro, estepa negra

Français: ciste de Montpellier

Deutsch: Montpellier-Zistrose

English: Montpelier rockrose

Русский языкмонпельенский ладанник

Català

El nom "estepa negra" és ambivalent. A Mallorca s'utilitza per a l'estepa que a Eivissa es diu "estepa borda" (C. salviifolius). A Eivissa és aquesta espècie que a Mallorca es diu "estepa llimonenca". A Eivissa es troba limitada a sòls descarbonatats.

Les fulles d'aquesta espècie són viscoses degut a làdan. Aquests es bullen dins vi negre que després s'empra per rentar úlceres.

Castellano

Las hojas de esta especie son viscosas. Esas se hierven en vino tinto que después se usa para lavar úlceras. En Ibiza la planta está limitada a suelos decarbonatados.

Deutsch

Die Blätter dieser Art sind klebrig. Sie werden in Rotwein gekocht, der nachher zur Spülung von Geschwüren genutzt wird. Auf Ibiza ist die Art auf entkalkte Böden bechränkt.

Cistus monspeliensis

English

The leaves of this species are sticky, they are boiled in red wine which afterwards is used to wash ulcers. On Ibiza this species is confined to decarbonated soils.