Plantes i humans
Plantes i humans

Allium (Alliaceae)

Allium cepa

Allium cepa

Català: ceba

Castellano: cebolla

Français: oignon

Italiano: cipolla

Deutsch: Zwiebel

Nederlands: ui

English: onion

Русский язык: репчатый лук

Esperanto: cepo

Euskera: tipula, kipula

Català

Del gènere Allium n'hi ha vàries plantes cultivades com a verdures, també a Eivissa com l'all (Allium sativum), la ceba (A. cepa) i el porro (A. porrum). El calçot com a varietat de ceba és una especialitat de Catalunya, no tant d'Eivissa però s'hi coneix cada volta més. Tant a Eivissa com a Catalunya es fa allioli: Es picola l'all i es remou bé amb oli d'oliva i una pisca de sal. L'allioli original no es fa amb ou com és comú amb el comercial.

Hi ha multitut d'espècies silvestres, parcialment no fàcils de distingir. En principi totes són comestibles. S'aprecia per exemple l'all de moro.

L'all de moro (A. roseum) és una planta molt vistosa en primavera quan floreix per tot arreu. Es poden menjar les flors i també els bulbs, com a verdura o espècia com l'all cultivat, també en amanides, on les flors contribueixen a un aspecte agradable. Tanmateix els bulbs són petits, i cullir només algunes flors té l'avantatge que no fa falta matar la planta.

Allium porrum

Allium porrum

Català: porro

Castellano: puerro

Français: poirot

Italiano: porro

Deutsch: Lauch, Porree

Nederlands: prei

English: leek

Русский язык: лук-порей, жемчужный лук

Esperanto: poreo

Euskara: porru


Allium ampeloprasum

Castellano

Del género Allium hay varias plantas cultivadas como verduras, también en Ibiza como el ajo (Allium sativum), la cebolla (A. cepa) y el puerro (A. porrum). El calçot como variedad de cebolla es una especialidad de Cataluña, no tanto de Ibiza pero se conoce cada vez más. Tanto en Ibiza como en Cataluña se hace allioli (en castellano por lo general: alioli): se machaca el ajo y se remueve bien con aceite de oliva y una pizca de sal. El alioli tradicional no lleva huevo como es común en el comercial.

Hay multitud de especies silvestres, parcialmente no fáciles de distinguir. En principio todas son comestibles. Se aprecia por ejemplo el ajo rosado.

El ajo rosado (A. roseum) es una planta muy vistosa en primavera cuando florece por todas partes. Se pueden comer las flores y también los bulbos, como verdura o especia, justo como el ajo cultivado, también en ensaladas, donde las flores contribuyen a un aspecto agradable. Sin embargo, los bulbos son pequeños, y coger sólo algunas flores tiene la ventaja que no hace falta matar la planta.

Allium roseum

Allium roseum

Català: all de moro, all de bruixa, allassa vermella

Castellano: ajo rosado, ajo de culebra

Deutsch: Rosenlauch

English: rosy garlic

Deutsch

Unter den Laucharten gibt es mehrere als Gemüse angebaute Pflanzen, auch auf Ibiza, wie Knoblauch (Allium sativum), Zwiebel (A. cepa) und Lauch oder Porree (A. porrum). Der Calçot als Zwiebelvarietät ist eine Spezialität Kataloniens, nicht so sehr Ibizas, aber er wir hier immer bekannter. Sowohl auf Ibiza als auch in Katalonien wird Allioli bereitet: Man zerstampft Knoblauch und verrührt ihn gut mit Olivenöl und einer Prise Salz. Das traditionelle Allioli, anders als das übliche kommerzielle, wird ohne Eier bereitet.

Es gibt eine Menge wilde Arten, die nicht immer leicht zu unterscheiden sind. Grundsätzlich sind sie alle essbar, geschätzt wird der Rosenlauch (A. roseum).

Der Rosenlauch ist eine auffällige Pflanze, die im Frühjahr allenthalben blüht. Sowohl die Blüten als auch die Knollen sind als Gemüse oder Gewürz essbar wie der Knoblauch, auch in Salaten, wo die Blüten zu einem angenehmen Aussehen beitragen. Die Knollen sind allerdings klein, und nur einige Blüten zu sammeln, hat den Vorteil, dass man die Pflanze nicht töten muss.

Allium roseum
Allium sativum

Ibicenco: all, ai

Català: all

Castellano: ajo

Gallego: allo

Portugués: alho

Provençalalh

Français: ail

Romontsch: agl

Italiano: aglio

LATINE: ALIVM, ALLIVM

Deutsch: Knoblauch

Schwyzertüütsch: Chnobi, Chnobli

יידיש: קנובעל

Nederlands: knoflook

English: garlic

Danskhvidløg

Svenska: vitlök

Íslenska: hvítlaukur, geirlaukur

Ελληνικά: σκόρδο

Русский язык: чеснок

Українська мова: часник

Македонски јазик: лук

Esperanto: ajlo

Ido: alio

Suomi: valkosipuli

Eesti: küüslauk

Euskara: baratxuri

Bahasa Indonesia: bawang putih

Tagalogbawang

Kreyòl ayisien: lay

English

Of this gender there are several plants cultivated as vegetables, also on Ibiza, like garlic (Allium sativum), onion (A. cepa) and leek (A. porrum). The calçot as an onion variety is a speciality of Catalonia, not of Ibiza though it is known here more and more. Both on Ibiza and in Catalonia there is allioli produced: Garlic is mashed and stirred well with olive oil and a pinch of salt. The traditional allioli, contrary to the common commercial one, does not contain egg.

And there are quite a few wild species, sometimes difficult to distinguish. Principally their all edible, for example the rosy garlic (A. roseum) is appreciated.

The rosy garlic is a plant that strikes the eyes in spring when it blossoms all around. Both the flowers and the bulbs can be eaten as vegetables or spices, just like garlic, also in salads where the flowers contribute to a pleasant look. However, the bulbs are small, and collecting only some flowers will save the plant from being killed.

Allium commutatum
Allium commutatum

Allium commutatum

Català: Els bulbs d'aquesta espàcie tenen bulbets com els de l'all cultivat.

Castellano: Los bulbos de esta especie tienen dientes como los del ajo cultivado.

Deutsch: Die Zwiebeln dieser Art haben Zehen wie die des Knoblauchs.

English: The bulbs of this species have small bulblets just like those of the garlic.

Allium cepa
Allium sativum

Català: Cabeça d'all amb varis bulbets.

Castellano: cabeza de ajo con varios dientes.

Deutsch: Knoblauchknolle mit mehreren Zehen.

English: Garlic bulb with several cloves.

Allium cepa
Allium roseum